fbpx
Menu Sluiten
Wat is webhosting?

Wat is webhosting?

Webhosting definitie

Wanneer een webhostingprovider opslagruimte op zijn webserver beschikbaar stelt om de bestanden van een website op te slaan, zijn ze een website aan het hosten. De webhosting zorgt ervoor dat de bestanden van je website (code, afbeeldingen en meer) beschikbaar zijn via het internet. Elke website die je ooit bezocht hebt, staat ergens op een webserver opgeslagen.

Als je een website online wilt houden, heb je dus nood aan opslagruimte op een webserver om je website online te houden. Een hostingprovider huurt je deze ruimte om de bestanden van je website op te slaan.

Maar wat is een webserver? Een server is een computer die internetgebruikers van over de hele wereld connecteert met jouw website. Samen met andere webservers vormen zij het internet.

Op vlak van webhosting kan je veel richtingen uit. Dit gaat van heel goedkope basispakketten tot zeer geavanceerde pakketten. Wat voor jou het beste is, zal afhangen van wat voor website je hebt. Heb je een kleine website met amper bezoekers? Dan zal je hostingfactuur lager zijn dan wanneer je een grote webshop hebt met duizenden bezoekers.

Eén van de belangrijkste zaken is dat jouw webhosting betrouwbaar is en je bij kan staan wanneer dingen mislopen. De kans dat er ooit iets misloopt met je website is reëel. Op zo’n moment wil je er niet alleen voor staan. Ga dus vooraf na hoe frequent er een back-up van je website wordt gemaakt en welke service er geleverd wordt om je te ondersteunen. Dit kan je later veel stress, tijd en geld besparen. Een andere factor is hoe betrouwbaar je webhosting is. Je wilt natuurlijk niet dat je website vaak onbereikbaar is of traag laadt.

Het juiste hostingplan voor jou zal zorgen dat je genoeg webruimte hebt zodat bezoekers je website snel en betrouwbaar kunnen laden en zal ervoor zorgen dat je er niet alleen voor staat als er iets misloopt.

Er wordt veel geschreven over webhosting. Als je voor de eerste keer een website gaat maken of beheren, kan het moeilijk zijn om in te schatten wat je net nodig hebt. Vaak zie je dat er dan uiteindelijk gekozen wordt voor de goedkoopste optie waar bijvoorbeeld de domeinnaamregistratie inbegrepen is. Ze denken dan vaak dat alle webhosting opties hetzelfde zijn.

Dit kan een dure beslissing worden.

Heb je een slecht hostingpakket? Dan riskeer je potentiële klanten te verliezen door een website die traag laadt of niet beschikbaar is. De initiële investering in je website wordt dan teniet gedaan door een slecht webhostingpakket. Het loont dus wel degelijk de moeite om te zorgen voor een hostingprovider die je kan bieden wat jij nodig hebt.

Ben je nog op zoek naar webhosting of wil je meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Geschreven door Jordi De Roeck

Zaakvoerder Jordesign

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Auteur.jpg